Windows Vistan tuki loppuu – Näillä vinkeillä jatkat koneesi käyttöä

Käyttöjärjestelmän yleinen tukiaika päättyi jo huhtikuussa neljä vuotta sitten, mutta jatketun tukiajan johdosta Vista saa yhä tärkeitä tietoturvapäivityksiä aina 11.4.2017 asti, jolloin Microsoft lopettaa päivitysten tukemisen lopullisesti.
Tämän jälkeen Vistan käyttö on vaarallista, ja on suositeltavaa päivittää käyttöjärjestelmä toiseen.

Viimeistään vuoden päästä on syytä päivittää Windows Vista -tietokoneeseen uudempi käyttöjärjestelmä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos kone on ostettu vuonna 2007 tai sen jälkeen, koneeseen voidaan päivittää Windows 10. Microsoft ei kuitenkaan tarjoa ilmaista päivitystä Windows 10:iin Windows Vistaa käyttäville. Windows 10:sta joutuu maksamaan noin 100 euroa.

Jos kone on vanhempi kuin 2007, suosittelemme Linux-käyttöjärjestelmää. Jos vanha kone on tuntunut hitaalta Windowsia käytettäessä, niin Linuxilla kone on mitä todennäköisimmin nopeampi.

Linux on helppokäyttöinen ja sillä voi tehdä useimmat samat asiat kuin Windowsilla. Eli esimerkiksi selata nettiä, käyttää verkkopankkia, käyttää toimisto-ohjelmia. Linux on ilmainen ja erittäin turvallinen käyttää. Linuxille on huomattavasti vähemmän haittaohjelmia ja viruksia kuin Windowsille.

Mikäli kuitenkin haluat päivittää koneeseen uuden Windowsin, on parhain vaihtoehto Windows 7. Vistan ja 7:n laitteistovaatimukset ovat samantyyliset, joten todennäköisesti Windows 7 tulisi pyörimään koneessa vähintäänkin samantehoisesti kuin aiempi Vista.

Sekä Windows 10 että Windows 7 päivitys vaatii tuotetunnuksen (lisenssin) ostoa. Alla linkit kummankin ostoon:

Linkki Windows 10 Pro käyttöjärjestelmän ostoon:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/59564/gccrr/Microsoft-Windows-10-Home-OEM-64-bit-DVD-kayttojarjestelma-s

Linkki Windows 7 Professional käyttöjärjestelmän ostoon:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/24453/cxvxs/Microsoft-Windows-7-Professional-OEM-64-bit-DVD-kayttojarjes?gclid=CjwKEAjwh9PGBRCfso2n3ODgvUcSJAAhpW5oKj4LXyjxbxxjeTmOvdq1nOuj4fUDLsmrJfjdM8t8ARoCnHbw_wcB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s